Vad är
klimatcoaching?
Klimatcoaching riktar sig till dig som vill ta hand om din oro och vara en del av lösningen, men ännu inte vet hur.
De flesta människor vet att klimatkrisen pågår, men eftersom utmaningen är så stor är det lätt att känna sig maktlös och obetydlig.
Klimatcoachning är en metod som kombinerar psykologiskt stöd med praktiska strategier för att hantera känslor av överväldigande och osäkerhet inför klimatförändringarna. Vi tror på att förändring sker genom samtal, gemenskap och medvetna handlingar.
När vi fastnar i tankar och oro inför framtiden så låser vi också tillgången till vår kreativitet och handlingskraft. I våra samtal vill vi lyfta värdet av tron på att en omställning är möjlig.
"När många bestämmer sig för att ställa om till en mer hållbar värld och gå från ord till handling kan mycket positivt hända. Det gäller både på det privata planet, i företagen, inom näringsliv och i samhället i stort."
Värdet med klimatcoaching
Klimatcoaching har fokus på hur du berörs av och förhåller dig till klimatfrågan och den ekologiska kris vi befinner oss i. Här är inte bara det privata perspektivet i fokus, utan den den ekologiska krisen får också ta plats i samtalet. Frågeställningarna handlar inte bara om dig som blir coachad själv utan även din tro på andra människor och på framtiden för planeten. Det hjälper dig att inte fastna i klander av andra och känslor av hopplöshet. Att förstå klimatkrisens orsaker och konsekvenser på djupet påverkar vårt sätt att tänka och vara, vilket kan vara en process som väcker starka känslor. Vi befinner oss i en speciell brytningstid då mänskligheten tillsammans på kort tid behöver lösa ett gigantiskt och existentiellt problem som vi själva bidragit till. Klimatcoaching ger möjlighet att möta denna utmaning med medvetenhet, ansvar och sårbarhet. Tillsammans med en coach, som är närvarande i det du berättar, som lyssnar empatiskt, bekräftar, speglar och ställer kraftfulla frågor, uppstår en process där du både bearbetar och hittar dina svar. Utöver känslobearbetning kan klimatcoaching bidra till att du hittar nya perspektiv, utmanar begränsande föreställningar och förhållningssätt, sätter motiverande och väl förankrade mål och hittar strategier för att nå dessa. Klimatcoachen, som är väl medveten om de miljö- och klimatutmaningar som samhället står inför, bidrar med sin egen lyhördhet för det som är viktigt för den coachade att prata om. Klimatcoaching, precis som annan coachning, bygger på den coachades egen vilja, motivation och kunskaper.
Klimatcoaching för näringslivet
Näringslivet är en drivande motor i samhället och har en inflytelsefull roll i samhällsutvecklingen. En utmaning att skapa en utveckling som respekterar planetens gränser och som samarbetar med den biosfär vi lever i och av.
Här behöver de rika länderna gå före och visa vägen. Framtiden behöver ett näringsliv som ser sin betydelse att ompröva och se värden bortom vinst. Göra sig insatt i regenerativt näringsliv, sätta upp visioner, syften och mål som får ett verkligen genomslag.
De viktigaste stegen dit är:
En halvering av växthusgaser, genom energieffektivisering och lämna fossil energi.
Inlagring av koldioxid som öka biosfärens förmåga att lagra kol.
Fördela resurser och skapa ett jämnare miljöutrymme.
Skapa cirkulära ekonomi.
Investera i utbildning och hälsa så allas förmåga kan användas.
Ställa om till ett hållbart näringsliv och hållbara livsmönster.
Från tanke till handling
- samarbete med biosfären
I klimatcoaching finns också ett fokus på att förflytta sig från medvetandegörande och känslomässig bearbetning till aktiv handling. Att komma i kontakt med längtan, drömmar och visioner. Den inre resan, där vi både utmanar våra tankemönster och processar det vi kommer i kontakt med, är lika viktig som den yttre resa.
Att skapa strategier till handling och önskade mål ger en tillfredsställelse. Att göra något lindrar smärta och klimatångest. Det får dessutom dubbel effekt om vi gör det med andra. Både gemenskap och att mer händer.
Många forskare menar att när vi gör tillsammans så genererar det social energi som ökar effektiviteten. Forskare menar också att när vi upplever att det är rättvist och gör skillnad så är vi villiga att göra förändringar.